Beloningsfunctie TikTok Lite tijdelijk stopgezet na zorgen Brussel

ByteDance, het Chinese moederbedrijf van video-app TikTok, heeft besloten om tijdelijk te stoppen met het beloningsprogramma in zijn TikTok Lite-app. Dit besluit is genomen naar aanleiding van zorgen in Brussel over de mogelijk verslavende werking van de app. De Europese Commissie had eerder deze week een ultimatum gesteld aan het bedrijf om de kwestie aan te pakken, anders dreigde er een ban en mogelijke boetes.

Het beloningsprogramma van TikTok Lite stelt gebruikers in staat om punten te verdienen door bepaalde opdrachten uit te voeren. Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld voor verschillende beloningen. Echter, de Europese Commissie vreest dat dit systeem een verslavend effect kan hebben, met name bij minderjarige gebruikers.

Om tegemoet te komen aan de zorgen van Brussel, heeft ByteDance al een document ingediend waarin de risicos voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite worden beschreven. Hiermee heeft het bedrijf voldaan aan de gestelde deadline. Daarnaast heeft ByteDance ook aangegeven zich in te spannen om de zorgen van Brussel weg te nemen en verdere maatregelen te treffen indien nodig.

De verantwoordelijke Eurocommissaris Thierry Breton heeft kennisgenomen van het besluit van ByteDance om het beloningsprogramma tijdelijk stop te zetten en zal nauwlettend volgen hoe het bedrijf verdere stappen onderneemt om de problemen aan te pakken. Dit is een belangrijke stap in het streven naar verantwoordelijk gebruik van sociale media en bescherming van minderjarige gebruikers binnen de EU.

ByteDance stopt tijdelijk met het beloningsprogramma in TikTok Lite vanwege zorgen in Brussel over mogelijke verslavingseffecten, om een dreigend verbod te voorkomen. Het bedrijf heeft al documenten ingediend over de risicos voor minderjarigen en zal zich de komende tijd inspannen om de zorgen van de Europese Commissie weg te nemen.