DDoS-aanval verstoort voegang tot OV-Website

De toegang tot de website voor het openbaar vervoersbetaalsysteem is zaterdag geblokkeerd als gevolg van een DDoS-aanval. Een woordvoerder van de beheerder van het systeem heeft bevestigd dat de cyberaanval het werk is van een pro-Russische hackersgroep. Een DDoS-aanval overlaadt het netwerk met een enorme hoeveelheid verkeer om de service te onderbreken. Deze specifieke aanval wordt gezien als een vergeldingsactie door de groep NoName05716, bedoeld als reactie op de Nederlandse ondersteuning aan Oekraïne.

Een pro-Russische hackersgroep heeft een DDoS-aanval uitgevoerd op de Nederlandse OV-betaalsysteemwebsite, vermoedelijk als vergelding voor Nederlandse hulp aan Oekraïne, maar de OV-chipkaart blijft operationeel voor reizigers.

Ondanks de cyberaanval, die een tweede poging volgt na een eerdere afgeslagen aanval, blijft het betaalsysteem functioneren voor in- en uitchecken in het openbaar vervoer. De organisatie achter het systeem, Translink, werkt actief aan een oplossing en verwacht de problemen tegen de middag op te lossen.