Dalende vraag naar chipmachines raakt ASML

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder nieuwe bestellingen ontvangen dan verwacht. Het bedrijf, gevestigd in Veldhoven, merkt dat de chipindustrie momenteel in een dip zit, maar verwacht wel dat de sector volgend jaar zal herstellen.

In de eerste drie maanden van dit jaar ontving ASML bestellingen ter waarde van 3,6 miljard euro voor nieuwe machines voor de productie van halfgeleiders, waarvan 656 miljoen euro voor de meest geavanceerde variant EUV. Dit is aanzienlijk lager dan de bijna 9,2 miljard euro aan orders die het bedrijf ontving in het vierde kwartaal van vorig jaar.

De omzet van ASML daalde tot 5,3 miljard euro, ten opzichte van 7,2 miljard euro in het vierde kwartaal van vorig jaar. De nettowinst bedroeg 1,2 miljard euro, wat aanzienlijk lager is dan ruim 2 miljard euro een kwartaal eerder.

Financieel directeur Roger Dassen wijst echter op een positief punt: de brutowinstmarge was met 51 procent hoger dan verwacht. ASML ziet dit jaar als een tussenjaar waarin de omzet niet zal stijgen, maar er wel forse investeringen nodig zijn voor de verwachte groei van de chipsector na 2025. Daarom heeft het bedrijf al kostenbesparingen aangekondigd.

ASML overweegt ook om buiten Nederland uit te breiden omdat het bedrijf daar mogelijk meer groeimogelijkheden ziet.

ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan verwacht, vanwege een dip in de chipindustrie. De omzet daalde tot 5,3 miljard euro en het bedrijf ziet dit jaar als een tussenjaar, maar verwacht herstel in de sector na 2025.