Finse VR besteld nieuwe nachttreinen bij Skoda Group

De Finse spoorwegvervoerder VR zet zich nu meer in op nachtreizen. Škoda Group gaat voor de Finse staatsvervoerder negen slaaprijtuigen en acht autowagons verzorgen. De nachttreinen zouden de reiziger meer het gevoel moeten geven alsof ze in een hotel gaan overnachten.

Het contract dat afgesloten is heeft een waarde van 50 miljoen euro, ook is er een optie voor nog eens 30 slaaprijtuigen en autowagons als de VR zijn netwerk met meer routes gaat uitbreiden, of een hogere frequentie zal gaan rijden. Er is ook een optie voor de vervanging van verouderde treinwagons als deze aan het einde van hun levensduur komen.

De Finse staatsvervoerder VR zet in op meer nachtreizen. Škoda Group gaat voor de vervoerder negen slaaprijtuigen en acht autowagons bouwen. De nachttreinen zullen de reiziger het gevoel moeten geven alsof ze in een hotel overnachten.

De Finse staatsspoorwegen (VR) hebben nieuwe nachttreinen besteld bij Skoda Group.

De treinen zullen gemaakt worden op de Škoda-locatie in Otanmäki in Finland. Dit zorgt natuurlijk weer voor genoeg werkgelegenheid. De individuele cabines zijn zo ontworpen dat ze op hotelkamers lijken. Dit doen ze om de passagiers comfortabel te laten kunnen werken en rusten tijdens de reis. Ook zijn de wagons voorzien van geluidsisolatie zodat de reizigers ongestoord kunnen slapen. Het interieur ziet er mooi en modern uit. Kenmerkend is dat het veel houten wanddelen bevat wat een luxe sfeer geeft.
Alle slaapcoupe’s zullen uitgerust worden met een toilet, waarvan er een aantal ook hun eigen douche krijgen. Voor reizigers met kinderen zijn er ook familiecoupe’s beschikbaar waarin ook een babybedje kan worden geplaatst.
Naar verwachting zullen de treinen eind 2025 op de Finse spoorwegen komen te rijden (als ze uiteraard niet het tempo van de NS hanteren). Ze zullen rijden op de huidige nachtroutes van VRL: Helsinki naar Turku en Tampere naar Oulu, Rovaniemi, Kemijärvi en Kolari.