ICNG is toegelaten op het Nederlandse spoornetwerk

De nieuwste paradepaardjes van de NS, de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) formeel toegelaten tot het Nederlandse spoor. Dit betekent dan ook dat deze nieuwe intercity’s passagiers mogen gaan vervoeren.
Maarten Bakker, verantwoordelijk voor de introductie van de ICNG: “Het is een belangrijke mijlpaal dat de trein door de inspectie is goedgekeurd. Dit zorgt ervoor dat we kunnen starten met een nieuwe fase van het testprogramma.”
Treinliefhebbers zagen al verschillende beelden voorbij komen van ritten van de ICNG. Dat zijn nog testtreinen wat betekend dat de treinen nog niet formeel zijn overgedragen aan de NS. Als de eerste trein geleverd is aan de NS doorlopen ze opnieuw een testprogramma en daarna kunnen ze proefrijden met reizigers. Bakker: “We verwachten voor deze zomer in de dienstregeling te kunnen rijden. ”

De ICNG is nu officieel formeel toegelaten op het Nederlands spoorwegnetwerk.

Eerst zal de trein geïntroduceerd worden op het traject Amsterdam - Rotterdam - Breda. Daarna volgt het traject Den Haag - Rotterdam - Eindhoven. Later zal ook de trein van Amsterdam via Rotterdam en Antwerpen naar Brussel toegevoegd worden en uiteindelijk ook de trein vanuit Rotterdam via Amsterdam Zuid en Zwolle naar Leeuwarden en Groningen.
De treinen hadden eigenlijk al in dienst moeten zijn maar door verschillende oorzaken is de start uitgesteld.