TikTok wordt verboden in Amerikaanse staat Montana

Montana wordt de eerste Amerikaanse staat die de app TikTok gaat verbieden. Gouverneur Greg Gianforte heeft een wet ondertekend die per 1 januari 2024 zou moeten ingaan. De Republikeinse politicus zegt dat zijn staat het verst zal gaan van alle staten om de privacy van inwoners te beschermen en te voorkomen dat persoonlijke data doorgegeven wordt aan de Chinese Communistische Partij.

Vijf TikTokkers klagen het verbod aan, naast een belangrijk communicatiekanaal is de app voor de influencers ook een belangrijke bron van inkomsten. Niet alleen de TikTokkers verzetten hun tegen de wet. Ook de ACLU, een ngo die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers zegt dat de wet de vrijheid van meningsuiting bedreigt.
Eerder hebben overheidsmedewerkers al een verbod gekregen om TikTok te gebruiken op hun werktelefoon. Dat verbod ging al in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten en verschillende Europese landen in.

De Amerikaanse staat Montana wilt TikTok gaan verbieden in de gehele staat.

Met de nieuwe wet kan een app-store of TikTok zelf een bote van 10.000 dollar per dag krijgen elke keer als mensen de mogelijkheid krijgen om de app te gebruiken of downloaden. De boetes gaan niet naar de gebruikers, ook zal de gebruiker zelf niet gestraft worden.
De Libertaire partij van Montana (derde grootste partij in de Verenigde Staten) heeft al gereageerd via Twitter:
‘’Montana had TikTok niet moeten verbieden. De app voor sociale media vormt geen beveiligingsbedreiging.

In plaats daarvan had Montana alle overheidsfunctionarissen en -agentschappen moeten verbieden om materiële steun of middelen te geven aan de National Security Agency.

Er is een overheidsinstantie die dagelijks uw privacy schendt. We weten dit dankzij de heldhaftige Snowden . En dat bureau is niet in China gevestigd. Het is hier in de Verenigde Staten.’’