Topman Samsung vrijgesproken in langlopende fraudezaak

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft Samsung-topman Jay Y. Lee vrijgesproken in een slepende zaak rond onder meer beschuldigingen van koersmanipulatie en boekhoudfraude. Openbaar aanklagers hadden een celstraf van vijf jaar en een boete van omgerekend honderdduizenden euro’s geëist tegen Lee. De rechtszaak draaide om een fusie van twee dochterbedrijven van Samsung in 2015.

Volgens de aanklagers werden bij die fusie kleine aandeelhouders gedupeerd en was de deal bedoeld om de grip van Lee op Samsung te versterken. Lee heeft de beschuldigingen altijd verworpen en stelde nooit de bedoeling te hebben gehad om kleine aandeelhouders te duperen. Daar ging de rechtbank in Seoul maandag dus in mee.

Het proces liep al sinds 2017 en in november werd een jarenlange gevangenisstraf geëist tegen de vijftigjarige miljardair Lee, die uitvoerend voorzitter is van het grootste bedrijf van Zuid-Korea. Het Samsung-conglomeraat is actief met onder meer elektronica en computerchips maar ook met bijvoorbeeld scheepsbouw.

Er kan nog in beroep worden gegaan tegen het oordeel. In 2017 werd Lee al eens tot dertig maanden cel veroordeeld in verband met omkoping van een vertrouweling van voormalig president Park Geun-hye, maar hij kwam na ongeveer een jaar vrij door gratie. Dit nieuwe vonnis wordt gezien als een overwinning voor Lee en Samsung, maar critici zijn teleurgesteld dat er weer iemand uit de eliteklasse vrijuit gaat terwijl gewone mensen wel gestraft worden voor vergelijkbare vergrijpen.

Samsung-topman Jay Y. Lee is vrijgesproken in een zaak rond koersmanipulatie en boekhoudfraude, waarbij openbaar aanklagers vijf jaar cel en een boete hadden geëist. De rechtbank in Seoul oordeelde dat de fusie van twee dochterbedrijven van Samsung in 2015 niet bedoeld was om kleine aandeelhouders te duperen, waarmee Lees onschuld werd bevestigd.