Vanaf dinsdag kan je in- en uitchecken met je bankpas of mobiel voor de trein

Vanaf aanstaande dinsdag kunnen treinreizigers op veel trajecten in-en uitchecken met hun bankpas, creditcard of smartphone. Je betaalkaart of smartphone moet wel over de mogelijkheid beschikken om contactloos te betalen. Vanaf 31 januari is dit dus mogelijk bij de NS. Ook bepaalde treintrajecten van Arriva en Qbuzz worden opengesteld voor de mogelijkheid een smartphone of pinpas te gebruiken. Ook zullen Arriva in Limburg en Qbuzz op de Merwedelingelijn OVpay in gebruik nemen.

NS introduceert in- en uitchecken met je betaalpas, telefoon of creditcard.

‘’Het in- en uitchecken voor de trein is vanaf vandaag net zo makkelijk en snel als het contactloos afrekenen van boodschappen. Het draait om gemak. Zo kun je zonder eerst een kaartje te moeten kopen, gebruikmaken van de trein", vertelt Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur NS.
De kosten van de reizen die je maakt worden per dag bij elkaar opgeteld en de volgende dag is het voor de reiziger zichtbaar op hun bankrekening. Ook is er een mogelijkheid voor reizigers om hun betaalpas te koppelen aan Mijn NS of door op ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die in het betaaloverzicht vermeld staat met als omschrijving: NLOV.
Met je bankpas of telefoon kan je alleen tegen vol tarief in de tweede klas reizen. Voor kortingen of reizen in de eerste klas moeten reizigers een kaartje kopen of een ov-chipkaart gebruiken. NS vraagt reizigers de gewenste pas los bij het poortje aan te bieden. Zo voorkom je dat er met de verkeerde pas wordt gescand of er dingen dubbel worden afgeschreven. Ook benadrukt NS dat het alleen is bedoeld voor reizigers die incidenteel reizen. Het huren van een OV-fiets, OV-ebike of korting op een P+R terrein kan niet via dit betaalsysteem. Er wordt verwacht dat het in-en uitchecken met betaalkaarten en smartphones eind maart mogelijk is in het hele ov.

Er is ook kritiek op dit systeem omdat er geluiden opgaan de OV-Chipkaart af te schaffen. Dit zien veel reizigers niet zitten.