grote datalek in Nederland bij verschillende organisaties

Honderdduizenden gegevens liggen dit moment open door een grote datalek in Nederland. Onder andere NS, VodafoneZiggo, Heineken (Vrienden van Amstel), CZ en woningcorporatie Stadgenoot zijn getroffen door een datalek.
Het zal met name om persoonsgegevens, zoals de naam, telefoonnummer en het e-mailadres gaan zover bekend gaat het niet om wachtwoorden en bankgegevens. Het datalek ligt bij marktonderzoeksbureau Blauw die klanttevredenheidsonderzoek doet voor de organisaties en er is een datalek bij USP Marketing Consultancy waaronder stadgenoot valt.

Wat is een datalek?
AVGonline zegt als volgt: 'Bij een datalek gaat het om toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie zonder dat dit de bedoeling is van deze organisatie. Onder een datalek valt dus niet alleen het vrijkomen (lekken) van gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking van gegevens.
We spreken van een datalek als er een inbreuk is op de beveiliging van persoonsgegevens (zoals bedoeld in artikel 13 van de Wet bescherming persoonsgegevens). Bij een datalek zijn de persoonsgegevens blootgesteld aan verlies of onrechtmatige verwerking – dus aan datgene waartegen de beveiligingsmaatregelen bescherming moeten bieden.'

'Wees alert op onbekende berichten' bedrijven als NS, Heineken (Vrienden van Amstel) VodafoneZiggo, CZ en stadgenoot zijn getroffen door een grote datalek bij marktonderzoeksbureau Blauw en USP Marketing Consultancy.

Bij NS zijn ongeveer 780.000 gegevens openbaar gemaakt, bij Heineken (Vrienden van Amstel) zijn het er 22.000, bij CZ gaat het om 3000 klanten, bij stadgenoot om 15.000 huurders en bij VodaafoneZiggo gaat het om 700.000 klanten.
Het zal gaan om persoonsgegevens en niet om wachtwoorden of bankgegevens maar kwaadwillenden kunnen met de gegevens bijvoorbeeld wel phishingberichten sturen naar mails waardoor je wel gehackt kunt worden of moet betalen naar criminelen let daarom goed op dat als je de mail niet vertrouwd belt naar het bedrijf waarvan je de mail gehad hebt of verwijder het bericht zodat criminelen niet nog meer gegevens kunnen krijgen van jou.
De organisaties hebben van het lek melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en blauw gaat onderzoek doen om te achterhalen welke gegevens precies openbaar gemaakt zijn.
Welke organisaties nog meer getroffen zijn is nog onbekend daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Er wordt geadviseerd om op te passen voor nepbrieven, phishingberichten en telefoontjes van oplichters.